Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing

12. 10. 2009

C o u r s i n g

Coursing je pro psy ideálním druhem pohybu a zároveň především zábavou. Je to běh psa v přirozeném terénu, často i s přírodními či uměle dosazenými překážkami, za umělou návnadou, kdy pes posiluje nejen svou fyzickou zdatnost, obratnost, ale především i jeho inteligenci, kdy za obrovského nasazení zdolává dané úseky dráhy a v neposlední řadě má podobně jako další kynologické aktivity pozitivní vliv na Váš vztah s Vaším čtyřnohým přítelem.

Feiko při licenčním běhu

 Pro zajímavost jsme si chtěli omrknout a vyzkoušet psí sport zvaný coursing o kterém jsme se náhodou dočetli. Od začátku jsme hledali nějakou zábavu a sportovní vyžití pro naší akitku a po přečtení různých pro a proti, jsme se rozhodli si vyzkoušet na vlastní kůži co coursing obnáší. První nesmělou zkoušku, při které jsme nevěděli vůbec co nás čeká, do čeho jdeme a co máme dělat, nás docela překvapila... Panička se naběhala za celý den víc než ta naše potrhlá akitka, která nejdřív nechápala proč najednou může běžet od nás pryč, když jindy nesmí... proč najednou může (dokonce musí) něco honit, když jinak jí to všichni zakazujeme. Se smíšeným pocitem jsme odjížděli z prvního tréninku, ale příjemný společně strávený den a výlet do Kralup nám naše rozpaky zastínil. Ke druhému tréninku jsme se odhodlali až po půl roce a to jen díky náhodě u Podještědské smečky v Liberci. Místo konání bylo nedaleko a tak jsme vyrazili opět vyzkoušet honění střapečku. Již při prvním běhu se Feiko náramně předvedla, běžela jako by už dávno a přesně věděla co má dělat, jak a kam běžet. Při dalších trénincích nás už opakovaně svým výkonem přesvědčovala, že coursing je něco co jí strašně baví a odtud už byl jen krůček k nápadu vyzkoušet, zda se podaří Feiko jako první akitě splnit licenční běhy nebo ne. Dva soĺové běhy  splnila bez zaváhání, další velkou zkouškou byl ovšem třetí běh párový, který musí každý závodník absolvovat. Velké díky patří Hagískovým, které tento sport taky nadchnul, neváhali a pustili na dráhu Hagíska společně s Fajuškou. Oba běhy, jak Hagísek tak Fajuška splnili na výbornou, čímž Fajuška díky Hagískovým splnila podmínky licence. Dne 16.6.2009 byla Fajušce vystavena coursingová licence pod  číslem ČMKU/AI/326/09 a stala se oficiální coursingovou závodnicí číslo jedna v plemeni akita inu. První závod (Mistrovství České republiky 2009 Kralupy nad Vltavou) které Feiko absolvovala byl velkou zkouškou zda zvládne i závodní trať 700 m (tréninková a licenční trať měřila 350 m). I přes to že den před závodem našlapala Feiko při dogtrekkingu 25 kilometrů, zvládla závod s přehledem. 

Párový běh s Hagískem

Akita jako plemeno asi nikdy nebude  při coursingových závodech konkurovat chrtům, rhodéským ridgebackům či podobným atletickým typům psích plemen. Ale radost z pohybu bude mít při každém běhu, ať tréninku, licenci nebo závodu. Velmi brzo přijde běhání za strapečkem na chuť, svou radostí a nadšením určitě každého přesvědčí, že coursing je přesně to pravé co jí baví. Máte-li chuť udělat svojí akitce opravdu radost a dopřát jí dostatek pohybu, neváhejte coursing vyzkoušet!

 

 

Feiko plnila licenční běhy dvakrát:  

13.4.2009 - splnila dva solo běhy

17.5.2009 - splnila dva párové běhy s Hagískem

16.6. 2009 - vystavena coursingová licence pod číslem ČMKU/AI/326/09

 

 Název závodu

Počet bodů 

Umístění

 1

Mistrovství České republiky 4.10. 2009 Kralupy n/V.

 155

1. místo

 2

V. memoriál Karla Grünwalda 1.11.2009 Kralupy n/V.

 310

1. místo